Pécsi Kulturális Központ

A koncert technikai okok miatt 2019. tavaszán lesz megtartva! - Vágtázó Csodaszarvas

Kezdési időpont:

2018-11-10 19:00

Kategória:

Koncert

Javasolt életkor:

Felnőtteknek

Szervező részegység:

Pécsi Kulturális Központ - Apáczai Művelődési Ház

Leírás:

A Vágtázó Csodaszarvas koncert technikai okok miatt 2019. tavaszán lesz megtartva! Az elővételben megvásárolt jegyek november 10-ig visszaválthatóak. Köszönjük megértésüket!
 
Grandpierre Atilla: Lélek és Világegyetem – a lélek kapcsolata a Mindenséggel c. előadására továbbra is szeretettel várjuk az érdeklődőket,
amely 2018. november 9-én, pénteken 18:00 órakor kezdődik a Pécsi Kulturális Központban (Pécs, Dr. Veress Endre utca 6.) https://www.facebook.com/events/302374553912901/
 
Vágtázó Csodaszarvas koncert
 
november 10. szombat 19:00
PKK Apáczai Művelődési Ház (Pécs, Apáczai Csere János körtér 1/D.)
Tel.: 550-600 * pecsikult.hu * info@pecsikult.hu * facebook.com/pecsikult
 
További információ: Szalóki Virág 30/227-8208
 
Belépőjegy: 2.500 Ft, elővételben 2.000 Ft
 
 
A magyar népzenét egyedülálló koncert-rítusba oltó VÁGTÁZÓ CSODASZARVAS a világ egyik legeredetibb zenekara. Grandpierre Atilla csillagász-énekes és a tíz ősi hangszeren játszó kiváló népzenész képes kapukat nyitni egy nagyobb, teljesebb világra. A VCSSZ különleges, ősi hangszereken felcsendülő dallamok, friss, meglepő és magával ragadó élmény, a szokásos kereteket meghaladó energiák táncban testet öltése, gyújtó gondolatokkal. Szellem, virtus és legyőzhetetlen életenergia idézi meg az élet elemi erejű kiteljesedését. A visszajelzések szerint ez a zene "hasonló, mint a ruha nélküli síelés"; "Adrenalinbomba!"; "a legjobb, amit az ember mástól kaphat!".

A VCSSZ éltető ereje a zenei alkotóösztön és a természeti erők közötti kozmikus kapcsolat. Bartók Béla népzene-felfogása szerint a népzene a természet tüneménye. Olyan ösztönös alkotás eredménye, mely nem rendeli magát alá semmiféle külső, kulturális befolyásnak. A népzene ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei: a virágok, állatok, és az ember. „A népzene a városi kultúrától nem befolyásolt emberekben öntudatlanul működő természeti erő átalakító munkájának eredménye.” 

A 11 fős, ősi népi hangszereken játszó Vágtázó Csodaszarvast zenekart Grandpierre Atilla, a Vágtázó Halottkémek énekese 2005-ben alakította meg a legjobb hazai népzenészekkel és dzsessz-zenészekkel. A zenekar tagjai: Fábri Géza (koboz, tambura, ének), Benkő Róbert (nagybőgő), Orczi Géza (bolgár tapan, buzuki, bolgár tambura), Vaskó Zsolt (magyar duda, pásztorfurulyák, fuvola, szoprán szaxofon, töröksíp, dorombok), Fazekas András (dob), Molnár Kriszta (hegedű), M. Gebri Bernadett (ének), Bakos Csaba (macedón tapan), Bese Botond (magyar duda), Fábri András (ciszter), Grandpierre Atilla (ének). 

Első lemezük, a bartóki népzene-felfogás szellemiségében fogant „Tiszta Forrás” 2006 legjobb CD-i közé került a szakmai fórumokon a hazai és a nemzetközi porondon egyaránt, és aranylemez is lett. Fergeteges lendület, életörömmel telített szenvedély, közép-ázsiai, moldvai, dunántúli, kínai, indiai népzenékből táplálkozó frissesség jellemzi a VCSSZ őserejű zenéjét. Második albumuk, a „Végtelen Ázsia!”, 2008-ban jelent meg, és a 22. helyre ugrott a MAHASZ Top-40 listáján. Mindkét lemez aranylemezzé vált. Harmadik lemezük, a Csillaglovaglás (2011) a Természet élménye vágtázó lovak hátán, a csillagos égbolt alatt, életreszóló bajtársak társaságában száguldva a végtelen síkságokon.

A VÁGTÁZÓ CSODASZARVAS új lemeze, az Örömtüzek a világ tetején! (2017) az előző CD felvétele óta eltelt hat éves időszak, három CD-re való termés legjava került fel. A lemez kilenc zeneszámából kilenc a lebírhatatlan, örök életerő, a szemekben tüzet, a lábakban táncvágyat gyújtó lelkesedés, az egymással és a magasabb erőkkel teremtődő örömteli együttérzés jegyében fogant. A kilencedik pedig a Mindenség tündéri életteljességének élményéből született, így jutott el a lemezt rendhagyóan záró, a kozmikus értelem határáig merészkedő üzenetig. Manapság a világforradalmat nem a csatatereken, hanem az emberi lélek mélyén vívjuk. Az „Örömtüzek a világ tetején!” CD a kozmikus életerő diadalának jegyében született.

„Ez a zene méltó tisztelgés Bartók Béla és Kodály Zoltán szelleme előtt” (Kultúrpart)

 

 Hírlevél feliratkozás:

Galéria

Legfrissebb hírek