Pécsi Kulturális Központ

Szepes Mária sci-fi látomásai

Kezdési időpont:

2022-01-21 18:00

Kategória:

Előadás

Javasolt életkor:

Szervező részegység:

PKK Uránvárosi Művelődési Ház

Leírás:

Szepes Mária utópisztikus látomásai a science fiction regényein keresztül - a jövőnkről a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Hogyan mentette meg Hamvas Béla A vörös oroszlánt? Mit jelent a „pötty” Pöttyös Panni nevében? Miért írt Szepes Mária sci-fi regényeket és milyen sci-fi regényeket írt? Sci-fi regények ezek a könyvek valóban, vagy inkább valamiféle különös jóslatok a nem túl távoli jövőt illetően, netán pszichológiai fejlődés-drámák? Ki volt Szepes Mária, A vörös oroszlán halhatatlan szerzője és mit kezdjünk hagyatékával, könyveivel, mi az általa elképzelt jövőben élő, hálás vagy hálátlan utókor?
Weiner Sennyey Tibor költő, író, filológus előadása Szepes Máriáról, Szepes Mária sci-fi regényeiről, továbbá Szepes és Hamvas barátságáról a Pécsi Kulturális Központban a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
Az előadás közben megelevenednek Surayana élő szobrai, tükörajtót nyitunk a tengerbe, megszólal a tibeti orgona és érezni fogjuk a napszelet Szilágyi Csengének és Zoltán Áronnak, a Vígszínház két kiváló fiatal színészének köszönhetően, akik részleteket olvasnak fel Szepes Mária kapcsolódó regényeiből, Hamvas és Szepes levélváltásából.
2022. január 21. 18.00
Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.)
„(…) Az ember és az emberiség – minden hiba és tévedés, minden borzalom és szenvedés ellenére, sőt az által – még javulhat és fejlődhet. Ezzel a kiveszőfélben lévő optimista világképpel, hittel és reménnyel átfűtött tartalommal, keresztény és alkimista elképzeléseket szintetizálni akaró, el nem ítélhető szándékkal van megírva a Vörös Oroszlán. (…) Különösen érdekes lehet, hogyan látta és milyennek láttatta említett könyveiben a nem túl távoli jövőt Szepes Mária. Milyen veszélyeket és lehetőséget sejtett meg?”
(Részlet Weiner Sennyey Tibor "Halál nincs, avagy Szepes Mária és az örök élet titka" című esszéjéből)
Az est előadóiról:
Weiner Sennyey Tibor (Eger, 1981) költő, író, filológus, a DRÓT főszerkesztője, kezdő méhész. Tizenhárom könyv szerzője. Legutóbbi könyvei az ePihik - válogatott és új versek - elektronikus verseskötet és a Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve (2019), ami eddig két kiadásban jelent meg és egytől-egyig elfogyott. Szentendrén él.
Szilágyi Csenge (Nagyvárad, 1990) színésznő. Nagyváradról családjával Kajdacsra költöztek, itt nőtt fel. Tudatosan készült a színi pályára. 2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Novák Eszter és Selmeczi György osztályában. 2013–2015 között a Centrál Színház, 2015-től a Vígszínház tagja, ahol számos főszerepet játszott. Junior Prima díjas lett 2016-ban és Ruttkai Éva-emlékdíjas 2018-ban.
Zoltán Áron (Budapest, 1991) színész. Zeneiskolába járt, az Eötvös József Gimnázium tanulója volt. 2010–2015 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt Hegedűs D. Géza és Marton László osztályában. 2015-től a Vígszínház tagja. 2016-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, témavezetője Karsai György. 2017 februárjától A Grund – vígszínházi fiúzenekar nevű formáció alapító tagja, 2018-ban Junior Príma díjat kapott.
Belépőjegy: 1.000 Ft
A rendezvény a Csorba Győző Könyvtár Minerva Fiókkönyvtárral közös szervezésben valósul meg.
További információ: Szalóki Virág 30/227-8208
A 633/2021. (XI.18.) Kormányrendelet alapján 2021. november 20-tól intézményegységeinkben a látogatók által használt területeken kötelező a szájmaszk használata. Kérjük a fenti szabály betartását!


Hírlevél feliratkozás:

Galéria

Legfrissebb hírek