Pécsi Kulturális Központ

SZÉLKIÁLTÓ Együttes Koncertje gyerekeknek a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Kezdési időpont:

2018-01-25 10:00

Kategória:

Koncert

Javasolt életkor:

Gyermekeknek

Szervező részegység:

PKK Uránvárosi Művelődési Ház

Leírás:

SZÉLKIÁLTÓ együttes 1974-ben alakult az akkori Pécsi Tanárképző Főiskola I. éves magyar-ének szakos hallgatóiból.
Énekelt verseket adunk elő akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét mi írjuk. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit énekeljük felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Műsorainkkal Európa számos országában megfordultunk.
Dalainkban legerősebben talán a népzene és – tanulmányaink nyomán – a klasszikus zene hatásai dominálnak. Alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használunk mindenféle más „hangszereket” is. A jelenlegi felállásban 2014. óta dolgozunk együtt.
Vers és dallam az idők kezdetén még csak együtt létezett. Jellemző, hogy a költészet a lyra nevű ókori hangszerről kapta a nevét. Ennek az állapotnak egyik legősibb formája a népdal, későbbi megnyilvánulása pedig – például – Balassi Bálint költészetében érhető tetten, amikor a költő a versei elé – ad notam jelzéssel – még odaírta, hogy mely nótára énekelhetők.
Csokonai Vitéz Mihály már nem tett ilyet, viszont a „Jegyzések és értekezések az anakreoni dalokra (1802)” c. művében így ír:
„…A poézisnak minden neme közül legrégibb és legközönségesebb az énekelhető vagy dallásra alkalmatos verselés…”
Ugyanebben az írásban később:
„…Vajha én hazánknak ollyan componistájára találhatnék, aki egy magyar anákreontismust muzsikára vévén, vélem és magyarimmal közelebbről tudná s kívánná éreztetni a görög szabású rythmusoknak mennyei hármóniáját! […] Így lehetne a görög mértékű verseknek a nép előtt becset és kedvességet szerezni!”
A különböző kultúrákban eltérő időkben, de végül mindenütt bekövetkezett, hogy a szöveg és zene teljesen szétvált és mi most megpróbáljuk újra közelíteni őket egymáshoz. Munkánkkal ezt a réges-régi hagyományt próbáljuk megőrizni.
Pályánk elejétől kezdve több költő is a barátságába fogadott bennünket, talán azért, mert nekik is fontos, ami a verseikkel történik, amikor elhangzanak egy-egy Szélkiáltó koncerten.
Pécsi együttes lévén különösen kiemelt ügyünknek tartjuk a városunkban élt és élő költők – Janus PannoniusCsorba GyőzőPákolitz IstvánPál JózsefGalambosi LászlóBertók László – műveinek bemutatását a közönségnek.
A felnőtteknek szóló koncertjeink mellett sokat játszunk gyerekeknek, rendszeresesn koncertezünk a Filharmónia Magyarország ifjúsági sorozataiban szerte az országban.
A műfaj nyelvi korlátai ellenére gyakran megfordulunk Európa országaiban, kisebb – nagyobb fesztiválokon.
1986-ban jelent meg az első lemezünk a Hungaroton HanglemezkiadónálKeserédes címmel. Azóta több további hagyományos nagylemezt, műsoros magnó- és videókazettát és számos CD-lemezt készítettünk. Jelenlegi kiadónk a Gryllus Kiadó, előtte pedig a Periferic Records volt.
1999-ben Pécs városa megtisztelt bennünket a Pro Communitate díjjal, 2000-ben vehettük át a Kígyós Sándor díjat, 2004-ben, a Magyar Kultúra Napján pedig Csokonai-díjjal tüntették ki együttesünket.
 
http://www.szelkialto.hu/
 


Hírlevél feliratkozás:

Galéria

Legfrissebb hírek