Pécsi Kulturális Központ

Filmklub+ Mozart - Losey: Don Giovanni

Kezdési időpont:

2017-10-27 18:00

Kategória:

Klubfoglalkozás

Javasolt életkor:

Felnőtteknek

Szervező részegység:

PKK Uránvárosi Művelődési Ház

Leírás:

Filmklub+ Vetítés és beszélgetés...

Belépő 300 Ft.

Mézes Beáta ajánlója:
1787-10-29. Prága. Közel 230 éve bemutattak egy operát, amit sokan azóta is, töretlenül, a műfaj csúcsának tartanak. Szerzői és előadói is napi megélhetési gondokkal küszködő, a társadalom perifériáján élő művészek, akik persze azóta elnyerték az utókor elismerését, de a maguk idejében életvitelüket és munkáikat tekintve is meglehetősen szemben álltak az általánosan elfogadott normákkal.
Ezért is tudtak tökéleteset alkotni a szabados életű kalandor történetéből. Egy arrogáns, élvhajhász, kíméletlen és felszínes lovag élete, pontosabban egyetlen napja elevenedik meg a színpadon – esetünkben a fimvásznon és korhű helyszíneken – egy olyan nap, amikor a hírhedt életművésznek semmi sem sikerül. Azaz győzedelmeskedik az igazság, a gazember elnyeri méltó büntetését.
De valóban elégtétel és katarzis-e a csábító bukása? Vagy a lelkünk mélyén valami mást érzünk? Izgalmas kérdések, amik évszázadok óta foglalkoztatják a közvéleményt és Kirkegaard-tól G.B.Shaw-ig szinte mindenkinek volt és van erről sommás véleménye.

A Pécsi Kulturális Központ Filmklubjában a vetítés után beszélgetünk Joseph Losey filmadaptációjáról, Mozart zenéjéről, Da Ponte (alias Emmanuele Conegliano) kalandos életéről. Várunk minden érdeklődőt, aki ismeri és szereti és azt is, aki nem. Garantáltan más szemmel nézi, megértőbb füllel hallgatja ezután a Don Giovanni-t.Hírlevél feliratkozás:

Galéria

Legfrissebb hírek