Pécsi Kulturális Központ

Apáczai SzínMűhely - Tehetséggondozó Színjátszó Alkotókör

Kezdési időpont:

2017-09-01

Záró időpont:

2018-06-30

Kategória:

Egyéb

Javasolt életkor:

Gyermekeknek

Szervező részegység:

Pécsi Kulturális Központ - Apáczai Művelődési Ház

Leírás:

Apáczai SzínMűhely Jubiláló óriások II. évad

 

Az idén 35. születésnapját ünneplő Apáczai Művelődési Ház diákszínjátszó tehetséggondozó programja az Apáczai SzínMűhely II. évadát éli, és talán nem meglepő módon a „Jubiláló óriások” címet kapta. Ám nem az intézmény fennállásának, hanem a magyar irodalom nagyjainak jubileumáról emlékeznek a középiskolás színjátszók. Arany János, Illyés Gyula és Nagy László munkásságából merítve-, kamasz életük kínzó problémáira rezonálva írták meg saját darabjukat, ami a „Szennyes” címet kapta.
Első alkalommal az Apáczai Csere János Gimnázium tanulóinak mutatták be a produkciót, frenetikus sikert aratva diák-társaik körében. Ezt követően a Regionális Diákszínjátszó Találkozón Csurgón léptek fel, majd következett Keszthely a Helikoni Ünnepségek keretében. Mindkét fesztiválon ezüst minősítést nyert el a csoport. A XXV. Globe Fesztiválon és XXIX. Országos Diákszínjátszó Találkozón Szolnokon a kiemelkedő pedagógiai műhely munkáért kapott különdíjat a csoportvezető Fenyvesi Mihály.
Az erdélyi vendégjátékban és tanulmányútban teljesedett ki a tehetséggondozó program. Május végén Aradon a Csiky Gergely Főgimnázium magyar diákjai tekinthették meg a darabot, és műhelyfoglalkozáson ismerhették meg jobban egymást valamint a drámajáték közösségkovácsoló erejét.
A tanév, a II. évad fináléja, a tehetséggondozó program fesztiválja a június elején az Apáczai Művelődési Házban megrendezett  I. Pécsi Drámanap volt. Az Apáczai SzínMűhely és az Oberon Társulat közös szervezésben létrejött mini-fesztiválon pécsi és erdélyi középiskolás csoportok mutatták be egymásnak produkcióikat. Természetesen köztük volt a Cserejános Szennyese is. Most is vastapsot kaptak az ifjú tehetségek. Reméljük a következő tanévben jön a ráadás.

 

A Jubiláló óriások tehetséggondozó program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Tehetség Program támogatta. A 2017/2018-as tanévben az Apáczai SzínMűhely működését az NTP-KULT- 17-0025-ös számú pályázat finanszírozása tette lehetővé.
 
 

 Hírlevél feliratkozás:

Galéria

Legfrissebb hírek