Pécsi Kulturális Központ

15 éve halt meg Szabó Magda - V. Gilbert Edit előadása

Kezdési időpont:

2022-11-18 18:00

Kategória:

Előadás

Javasolt életkor:

Felnőtteknek

Szervező részegység:

PKK Uránvárosi Művelődési Ház

Leírás:

Igényes lektűrszerző, nagy történetmesélő vagy világszínvonalú író?

- 15 éve halt meg Szabó Magda

V. Gilbert Edit, a PTE habilitált egyetemi docensének előadása
 
2022. november 18. péntek 18.00 óra
Pécsi Kulturális Központ
7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.
 
A rendezvény a Pécsi Kulturális Központ és a Csorba Győző Könyvtár Minerva Fiókkönyvtára közös szervezésében valósul meg.
 
Belépőjegy: 800 Ft
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
 
………….
 
"V. Gilbert Edit a PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének habilitált egyetemi docense.
 
Kutatási és oktatási területe a modern és kortárs világ- és magyar irodalom. Foglalkozik a műfordítás elméletével és gyakorlatával, alkalmazott irodalomtudománnyal, irodalomterápiával, ezek módszertanát két elektronikus tankönyvben foglalta össze. Három Ulickaja-regény átültetője magyarra. Könyv- és színikritikákat, esszéket is publikál, tudósításokat ír kulturális eseményekről. A Pécs-decentrum Kulturális Egyesület vezetője, a Másfél méter távolság kulturális-közérzeti blog szerkesztője. Három saját könyve (–A Tanítvány, a Krónikás és az Áruló. Utak A Mester és Margaritához, 2001, –Az együttérzés irodalmai és vonzatai, 2014, –Oпыты инопрочтения. Москва, 2019) van, kilenc szerkesztett kötete jelent meg, legutóbb Szabó Magda száz éve címmel (2019). Számos magyar és külföldi konferencia szervezője, előadója, szekcióvezetője, vendégoktató volt európai, ázsiai, amerikai egyetemeken.
Szabó Magda életrajzát, pályaívét kutatva arra keresi a választ, hogy mennyiben korszerű a világhírű írónő életműve, végigmesél-e nagy történeteket, ha igen, az miért baj (?), s miként teszi azt. Miért rajonghatnak érte külföldön, milyen viták övezték életében és mi minden osztja meg ma szakmai megítélését; hogyan illeszkedett a hatalomhoz, milyen volt a kapcsolata írótársaival, s mi hat termékenyítően örökségéből a jelenre."
 
Foto: Wikimedia
Készítette Szabó Magdáról: Csigó László fotóművész – Körkép antológia-sorozat


Hírlevél feliratkozás:

Galéria

Legfrissebb hírek